Het kabinet wil de maximale uitkeringsduur in de APPA gelijk stellen aan de maximale WW termijn en dus met tien maanden inkorten.
De exacte inhoud van het wetsvoorstel is niet bekend. Anders dan gebruikelijk heeft nu geen adviesronde vooraf plaatsgevonden en is het wetsvoorstel door middel van een zogenaamde spoedprocedure voorgelegd aan de Raad van State. Uit een mededeling van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties blijkt dat het wetsvoorstel uiterlijk 15 juni naar de Tweede Kamer zal gaan zodat de beide Kamers der Staten-Generaal nog vóór het zomerreces hierover kunnen besluiten. De Tweede Kamer moet dan uiterlijk 5 juli over het wetsvoorstel stemmen en de Eerste Kamer uiterlijk 11 juli. Voor wetsvoorstellen die de leden van de Tweede Kamer betreffen, is een tweederde meerderheid vereist.
Uit antwoorden op vragen van het Tweede Kamerlid Heijnen blijkt dat het wetsvoorstel ook helder zal maken welke gevolgen dit heeft voor burgemeesters en wethouders die bij ontslag een Appa-uitkering ontvangen.
Brief aan Raad van State
In een brief aan de Raad van State vraagt de VNG om een zorgvuldig besluitvormingsproces waarbij betrokken partijen de gelegenheid krijgen te reageren op dit wetsvoorstel. De brief is inhoudelijk afgestemd met de Wethoudersvereniging en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.
Partijen begrijpen dat ook politieke ambtsdragers in deze economische tijden hun steentje moeten bijdragen. Het risico op plotselinge werkloosheid is in het politieke ambt groter dan in een ‘normale’ arbeidsrelatie. Daarbij moet ook in aanmerking worden genomen dat op 27 februari 2010 al een aantal versoberingen van de Appa-uitkering van kracht is geworden, namelijk de verkorting van de uitkeringsduur van 6 jaar naar 4 jaar, de verhoging van de leeftijdsgrens voor de zogenaamde verlengde uitkering van 50 naar 55 jaar en de invoering van de sollicitatieplicht. Deze wijzigingen zijn voor de het merendeel van de zittende wethouders pas effectief na de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. Voordat dit moment is aangebroken volgt nu weer een nieuwe verkorting van de uitkeringsduur. Wethouders die tussentijds zijn afgetreden hebben wel al een uitkering gebaseerd op een maximum van 4 jaar. Alhoewel ook hierover niets bekend is, wordt er van uitgegaan dat lopende uitkeringen niet worden aangepast.
Kwaliteit vangnet
De genoemde verenigingen vinden het belangrijk dat het politieke ambt, zeker op lokaal niveau, aantrekkelijk blijft. Daarom is het belangrijk dat het vangnet bij werkloosheid dusdanig van kwaliteit blijft dat potentiële wethouders bereid blijven hun maatschappelijke carrière te beëindigen, hun baan op te zeggen en een benoeming als wethouder te aanvaarden.
Gemeenteraadsverkiezingen
De invoering zou volgens de verenigingen in plaats van op de voorgestelde datum van 1 september 2012 bovendien gekoppeld moeten worden aan de gemeenteraadsverkiezingen. Waar voor de Tweede Kamer de datum van 1 september inderdaad logisch is, is voor wethouders maart 2014 logischer. Ook voor burgemeesters ligt een later moment meer voor de hand.
5 juni - College van Arbeidszaken, Wethoudersvereniging en Nederlands Genootschap van Burgemeesters.
Wethoudersvereniging | Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag | Tel: 070-373 8123 | info@wethoudersvereniging.nl | Inloggen