Wethouders, gemeenteraadsleden en burgemeesters verdienen een betere bescherming tegen bedreigingen, ook vanuit Den Haag. De agressie van burgers neemt toe, met als recent triest dieptepunt een bestuurlijke crisis in de Limburgse gemeente Meerssen, constateert de Wethoudersvereniging. Daar zijn lokale politici met de dood bedreigd. De impact daarvan op hen en hun gezinnen is groot. De beroepsorganisatie wil dat er één lijn wordt getrokken, 'het gaat om de democratie'.
Meerssen, Waalre (waar het gemeentehuis in brand werd gestoken) en Lingewaard (raadsleden voelden zich bedreigd bij besluitvorming over een buslijn) zijn het topje van de ijsberg. Volgens betrokkenen halen de meeste incidenten het nieuws niet, en blijven dreigmails en -tweets vaak onvermeld, terwijl het wekelijkse kost is. Ze maken zich zorgen over het 'afbreukrisico' van volksvertegenwoordigers en de animo voor het 'vak'.
Onaanvaardbaar geweld
Cijfers van het ministerie van binnenlandse zaken onderschrijven de toename van agressie en geweld tegen wethouders en raadsleden. De monitor 2012 laat zien dat vorig jaar 38 procent daar op een of andere manier mee te maken had. In 2010 was dat 32 procent. Wethouders en vaker nog burgemeesters staan in de frontlinie bij scheldpartijen en daadwerkelijke (soms fysieke) bedreigingen. "Dat heeft duidelijke invloed op de kwaliteit en integriteit van het bestuur", concludeerde toenmalig minister Spies. Haar opvolger, Plasterk, zei gisteren dat agressie en geweld tegen politici en bestuurders onaanvaardbaar is. Hij wil verder in gesprek met betrokkenen.
De Wethoudersvereniging pleit voor een speciaal fonds bij het rijk voor bedreigde wethouders en raadsleden. Dat moet debatten in een vaak toch al geladen politieke sfeer voorkomen, licht vicevoorzitter Erwin Jansma toe. "Je wilt geen politieke discussie waarin geld voor beveiliging moet worden afgewogen tegen een subsidie voor de voetbalclub."
Wethoudersvereniging | Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag | Tel: 070-373 8123 | info@wethoudersvereniging.nl | Inloggen