Het wethoudersambt wordt uitgeoefend in een complexe, politiek, bestuurlijk en ambtelijke omgeving. Met o.a. de intrede van het duale stelsel, de schaalvergroting van de gemeenten en de ontwikkelingen in de media is het werk van de wethouder de laatste jaren sterk veranderd. De Wethoudersvereniging wil de wethouders steunen in het vak en werken aan professionalisering.
Met het benoemen van de negen competenties is, door een onderzoeksbureau, een profiel opgesteld dat richting geeft voor de verdere professionalisering van het vak. Bij elke competentie is een ontwikkelperspectief gegeven. Aan de hand hiervan kan ieder wethouder mogelijkheden voor verdere ontwikkeling onderzoeken. Het profiel dient als basis voor een online assessment dat in 2011 voor de leden beschikbaar is. Het resultaat van het assessment geeft weer welke competenties de wethouder kan ontwikkelen. Hieraan is een overzicht van opleidingen gekoppeld die kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling.
In het onderzoek naar het opstellen van het profiel is ook onderzocht welke opleidingsbehoefte er is onder wethouders. Het meest worden trainingen gevolgd gericht op vaardigheden (71%), gevolgd door kennis (54%) en gedrag (40%). Van de respondenten geeft 35% aan nog geen enkele scholingsactiviteit te hebben gevolgd, 51% hiervan is nieuw in het vak. Daarbij is de meest genoemde reden om geen scholingsactiviteiten te volgen tijdgebrek (31%). Voor het bepalen van de kwaliteit lijkt men te kijken naar goede ervaringen die zelf of door collega’s met een aanbieder zijn opgedaan. Ook de reputatie van de aanbieder speelt hierbij een rol.
- Competentieprofiel van de wethouder
- Resultaten uit van het onderzoek naar de opleidingsbehoefte van de wethouder
Wethoudersvereniging | Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag | Tel: 070-373 8123 | info@wethoudersvereniging.nl | Inloggen