De grens in de versobering van de rechtspositie van bestuurders bij gemeenten, provincies en waterschappen is bereikt. Dat schrijven de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg, de Unie van Waterschappen en de beroepsverenigingen van burgemeesters, wethouders en voorzitters en dagelijks bestuurders van waterschappen in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer. Die behandelt een wetsvoorstel om de duur van de voortgezette Appa-uitkering te halveren.
De halvering van de duur van de voortgezette Appa heeft tot gevolg dat bestuurders pas een beroep op de voortgezette Appa-uitkering kunnen doen, wanneer zij de leeftijd van 62 jaar en een aantal maanden hebben bereikt. Thans ligt die leeftijd nog op 57 jaar en 7 maanden.
De regering heeft in de memorie van toelichting aangegeven dat met het huidige voorstel de grens is bereikt. Dat willen wij met klem onderstrepen. Het openbaar bestuur kan niet functioneren zonder gekwalificeerde mensen voor de bestuurlijke functies. Er moeten voldoende waarborgen zijn om de stap naar een functie in het openbaar bestuur te nemen. Mensen zetten daar opgebouwde perspectieven en zekerheden (zoals een vaste aanstelling, ontslagbescherming en uitkeringsrechten) voor opzij. Daarom is een goed vangnet bij aftreden voor politieke ambtsdragers van belang, dat rekening houdt met de onzekerheden - het politieke risico - van het ambt.
Aan een bestuurlijke functie kan abrupt en ongewild een einde komen en herbenoeming in een politiek ambt is geen vanzelfsprekendheid. Daarmee is het vervullen van een politiek ambt van een geheel andere aard dan een gewone dienstbetrekking. Daar hoort dus ook een passende specifieke rechtspositie bij, die anders is dan de regelingen voor “gewone” werknemers. Zo gelden er voor ambtsdragers geen ontslagtoets door UWV of kantonrechter, opzegtermijnen, ontslagbescherming of de mogelijkheid om in onderling overleg of in cao’s tot aanvullende regelingen te komen.
Het verder afkalven van de rechtspositie achten wij slecht voor het decentrale bestuur.
Klik hier om de volledige brief aan de Tweede Kamer te lezen.
Wethoudersvereniging | Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag | Tel: 070-373 8123 | info@wethoudersvereniging.nl | Inloggen