Met Prof. dr. Klaartje Peters en dr. Sandra Kensen
Met de decentralisaties is het krachtenveld waarin een wethouder moet acteren flink complexer geworden. Staat u in het centrum?
Teneinde mede de koers te kunnen bepalen, is het in dit krachtenveld van groot belang dat u een helder verhaal heeft waarin glashelder is wat uw doelen zijn.
Alleen op deze wijze weet u de krachten die op u werken op waarde te schatten en kunt u zelf ook anderen beïnvloeden.
Deze masterclass levert u verrassend nieuwe beelden op om de complexiteit en gelaagdheid van uw krachtenveld te beschouwen.
Dit geeft inzicht in nieuwe sturingsmogelijkheden die u kunt inzetten om nog doeltreffender te bewegen in uw samenwerkingsrelaties in de regio en met uw gemeenteraad.
Prof. dr. K. (Klaartje) Peters
Klaartje Peters werkt als zelfstandig onderzoeker en publicist, en is daarnaast als bijzonder hoogleraar Lokaal en regionaal bestuur verbonden aan de Universiteit Maastricht. Ze heeft veel ervaring met de ontwikkeling en uitvoering van opleidingen en trainingen voor professionals en bestuurders, in opdracht van diverse universiteiten en (post-doctorale) opleidingsinstituten. Haar deskundigheid ligt onder meer op het terrein van politiek-bestuurlijke besluitvorming, bestuurlijke organisatie en regionale samenwerking, en lokale politiek.
Dr. Sandra Kensen
Sandra Kensen (1968) heeft zich sinds haar studie politieke wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam gespecialiseerd in lokale democratie. Zo onderzocht ze bij de Erasmus Universiteit, bij de onderzoeksgroep ‘Beleid en sturing in netwerken van organisaties’, hoe gemeentebesturen andere relaties met burgers probeerden te ontwikkelen door middel van de term sociale vernieuwing. Dit onderzoek resulteerde in haar proefschrift “Sturen op Variatie” (VNG, 1999). Als universitair docent aan de Universiteit van Tilburg (1999-2006) doceerde ze bestuurskunde en verrichtte ze in opdracht van gemeenten onderzoek naar wijkgericht werken en integraal werken. In haar onderzoek werkte ze nauw samen met colleges van B&W, ambtenaren, professionals van maatschappelijke instellingen en burgers om de kennis uit het onderzoek direct te vertalen naar de praktijk, zodat burgers en hun beleving een prominente plaats konden krijgen in het besturen van de gemeente. Haar onderzoek naar verhalen in beleidsevaluaties hielp daarbij (Marie Curie Research Fellow (EU) aan de Universiteit van Roskilde, Denemarken (1997-1999).
Bij Sioo, waar Sandra Kensen sinds 2006 als programmamanager werkt, begeleidt ze gemeentesecretarissen en loco-secretarissen in hun leergang naar lokaal leiderschap en vrouwen en mannen met een bi-culturele achtergrond naar het toekomstig gemeentesecretarisschap. Behalve anderen leren over veranderingsprocessen en het nemen van leiderschap daarin, doet Sandra Kensen graag zelf mee aan het waarderend vernieuwen van de communicatie tussen bestuur en burger. Hiervoor ondersteunt ze gemeentebesturen, zoals eerder die van Breda en Rotterdam-Noord, door strategische leerprocessen vorm te geven en uit te voeren. En zo weet ze wat er gaande is in Nederlandse gemeenten van dichtbij en uit verhalen van mensen die er midden in zitten.
Sandra Kensen is samen met Henk Gossink, programmaleider voor Wethouders in 3D perspectief, in opdracht van de Wethoudersvereniging.
Algemene informatie
Datum: vrijdag 22 mei 2015
Tijdstip: 12 - 17 uur
Plaats: Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45, 5211 VD 's-Hertogenbosch
Kosten: leden gratis, niet leden € 300,-
Aanmelden
U kunt zich hier inschrijven.
Wethoudersvereniging | Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag | Tel: 070-373 8123 | info@wethoudersvereniging.nl | Inloggen