Tweede Kamer steunt aanpassing pensioenwet APPA voor wethouders

Gisteravond, 19 juni 2013,  vond in de Tweede Kamer het debat plaats over de aanpassing van de pensioenwet APPA voor wethouders en andere politici. Gisterochtend kondigde de VVD-woordvoerder Pieter Litjens aan dat hij het kabinet zou voorstellen om de zogeheten verlengde regeling, waarbij wethouders die langer dan 10 jaar wethouder zijn geweest recht hebben op wachtgeld tot aan hun pensioen met een maximum van 10 jaar, terug te brengen naar maximaal 5 jaar.

Bij het begin van het debat bleek SP woordvoerder Ronald van Raak nog een amendement in te dienen waarbij de wachtgeldregeling zou worden opgeheven. Feitelijk was dit amendement tegengesteld aan hetgeen de minister van BZK met zijn wetsvoorstel beoogde, wat Van Raaks amendement de politiek zwaar beladen kwalificatie “destructief” (ten opzichte van het wetsvoorstel) opleverde. Hij kreeg van geen enkele fractie steun voor zijn standpunt.

Vrijwel unaniem benadrukten de woordvoerders van de diverse politieke partijen dat het ambt van politicus een bijzonder ambt is, dat niet te vergelijken is met een gewone dienstbetrekking, gelet op het ontbreken van elke vorm van ontslagbescherming en gelet op de vrijheid die een politicus moet hebben om vanuit zijn/haar verantwoordelijkheden een grens te trekken en ontslag te kunnen nemen, zonder zich over zijn/haar inkomen te bekommeren. Minister Plasterk sprak tijdens het debat over het vak van politicus als een bijzonder en belangrijk vak, dat een bijzondere regeling rechtvaardigt. “Maar dat moeten we wel willen uitleggen”.

Zoals aangekondigd, riep de VVD, gesteund door de PvdA, het kabinet op om te komen tot een verkorting van de eerder genoemde verlengde regeling van maximaal 10 tot maximaal 5 jaar en hierover in overleg te treden met de VNG en de beroepsorganisaties van burgemeesters en wethouders. Zij kregen bijval voor hun voorstel van de aanwezige woordvoerders. Door diverse woordvoerders werd opgemerkt dat over het voorliggende voorstel geen gebruikelijke consultatie had plaatsgevonden met belanghebbenden en drong er op aan dat in toekomstige gevallen wel (weer) te doen.

De minister toonde zich bereid tegemoet te komen aan de wens van de kamermeerderheid om in overleg te treden over een toekomstige verkorting van de verlengde regeling tot maximaal 5 jaar. Hij gaf aan dat dit nu de derde versobering van de APPA-regeling voor politici sinds 2010 is en dat daar een grens aanzit, die nu toch wel is bereikt.

De Wethoudersvereniging gaat uiteraard graag constructief en op basis van argumenten het overleg aan met de minister. Daarbij zal de Wethoudersvereniging zich in dit overleg –conform onze vaste lijn- hard maken voor in ieder geval eerbiedigende werking en daarmee voor een overgangsregeling, waarbij de rechten van de zittende wethouders worden geborgd. Aangezien ook het huidige wetsvoorstel de bestaande rechten uit het overgangsrecht 2010 (zie het mailbericht van 19 juni jl.) respecteert, heeft de Wethoudersvereniging goede verwachtingen ten aanzien hiervan. Ook zal in dat overleg aandacht worden gevraagd voor de gevolgen van de diverse versoberingen van de afgelopen jaren en aandringen op een evaluatie hiervan.

De stemming over het voorliggende wetsvoorstel alsmede over het SP-amendement Van Raak zal a.s. dinsdag (25/6) in stemming worden gebracht en vereist in zowel Tweede als Eerste Kamer een tweederde meerderheid om te worden aangenomen. Uitgaande van het debat zal naar verwachting het wetsvoorstel een ruime meerderheid krijgen en zal het amendement van Van Raak niet worden aangenomen.

De Wethoudersvereniging 20 juni 2013

Zie ook het artikel van 19 juni 2013 over dit onderwerp
Vanavond 19 juni 2013 Kamerbehandeling wetswijziging pensioenregeling wethouders

Wethoudersvereniging | Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag | Tel: 070-373 8123 | info@wethoudersvereniging.nl | Inloggen