Vaardigheden professionaliseren en versterken tijdens college vrijdag voor wethouders

‘Het is voor wethouders niet vanzelfsprekend om een opleiding te volgen. Wethouder word je door je kwaliteiten, door je vaardigheden. Maar die vaardigheden kun je versterken, professionaliseren. Ook in tijden van bezuinigingen. Ook dan moet een gemeente goed bestuurd worden.’

Dat zei wethouder Janny Bakker uit Huizen, bestuurder van de Wethoudersvereniging, bij de start van het College op vrijdag in Eindhoven op 7 oktober 2011.

 

College op vrijdag is een initiatief van het Actieprogramma Lokaal Bestuur en de VNG Academie. Wethouders kunnen er op een informele manier werken aan hun professionalisering en kennismaken met collega-wethouders uit andere gemeenten.

Workshops

Burgerbegroting
In deze workshop vertelde Joop Hofman van De Rode Wouw over de burgerbegroting: een gemeentebegroting die mede door burgers is opgesteld. Een wereldwijd fenomeen, maar in Nederland nog niet zo bekend. De ervaringen van onder andere Porto Alegre (Brazilië) en het Duitse Berlijn-Lichtenberg zijn positief.

Het is goed om te realiseren dat het in deze steden om een klein percentage van de hele begroting gaat, waar mensen invloed op uit kunnen oefenen. Niettemin gaat het om flinke bedragen. Participatief begroten leidt daar tot vitalisering van de lokale democratie, meer en betere dienstverlening en infrastructuur en vele actieve burgers.

Wel kunnen er enkele realistische kanttekeningen gemaakt worden: de bewonersinzet stopt 'als de buit binnen is' en voor een succesvolle burgerbegroting is een bestuurlijke voortrekker nodig. In de workshop werd de vertaling naar de Nederlandse situatie gemaakt.

Omgaan met social media
Ingrid Frankenhuyzen (Communisenso) en Gert Jan Geurts (Blue Max) verzorgden een workshop over social media. Zij hielpen de wethouders op weg bij het gebruik van social media. ‘Men is soms huiverig voor nieuwe media. En terecht, met een medium als Twitter zijn de risico’s op uitglijders groot. Toch worden social media steeds meer ingezet, persoonlijk en zakelijk.’

Frankenhuyzen en Geurts lieten voorbeelden zien van hoe je Twitter professioneel kunt inzetten. Er kwamen voorbeelden voorbij van burgemeesters die op een persoonlijke en tegelijkertijd professionele manier via Twitter hun mening laten horen. Maar ze lieten ook zien hoe een organisatie Twitter kan gebruiken.

Bijvoorbeeld de Hoge Raad. Daar zijn de persberichten afgeschaft. De redenering daarachter is: vrijwel alle journalisten volgen Twitter en dus bieden wij onze informatie nu aan via Twitter met een link naar het volledig nieuwsbericht op de eigen site.

Tips van de trainers voor het inzetten van social media:

  • Vraag je af welke doelgroep je wilt bereiken, verzamel kennis over de doelgroep door goed te luisteren en bepaal een strategie.
  • Door een account aan te maken op LinkedIn of Facebook schep je verwachtingen. Houd daar rekening mee voordat je ergens aan begint.
  • Reageer op klachten die binnenkomen via bijvoorbeeld Facebook. Burgers willen serieus genomen worden.

Omgaan met traditionele media
Trainer Peter van der Geer van Debat.nl verzorgde een workshop omgaan met traditionele media, getiteld ‘Ben ik in beeld?’ De deelnemende wethouders kregen er een verkorte mediatraining.

Hij begon met de wethouders te laten debatteren over een aantal stellingen. Bijvoorbeeld: ‘Wie niet in beeld komt, bestaat niet’ of ‘De politicus is de acteur in het theater van de politiek’. Doel van dit debat was bewustwording van de rol die media spelen in de politiek.

De workshop werd afgesloten met een praktische oefening en een opsomming van de belangrijkste regels voor het omgaan met media.

Meer informatie

Bron - Actieprogramma Lokaal Bestuur - 12 oktober 2011

Wethoudersvereniging | Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag | Tel: 070-373 8123 | info@wethoudersvereniging.nl | Inloggen