De laatste tijd is de wachtregeling weer vaker in het nieuws. Het vak van wethouder is mooi en dankbaar, maar ook bijzonder en soms grillig vak. Het overgrote deel van de wethouders kiezen voor het vak uit overtuiging en omdat zij zichzelf ten dienste willen stellen van de samenleving. Uit betrokkenheid bij de mens en de maatschappij verlaten zij vaak een goede baan en/of geven zij een deel van hun privacy op door deze publieke functie aan te nemen.
Het behoud van het wethouderschap is, in tegenstelling tot andere overheidsfuncties en zelfs veel marktfuncties, omgeven van onzekerheid. Van de één op de andere dag kan het wethouderschap worden beëindigd, bijvoorbeeld door een conflict tussen coalitiepartijen, ambities van anderen of een ambtelijke fout waarvoor een wethouder – overigens terecht – verantwoordelijk is.
Het is bekend dat wethouders bij het verlaten van het wethouderschap niet altijd even makkelijk doorstromen naar een andere functie. Dit heeft deels te maken met het vooroordeel in de maatschappij dat oud-wethouders niet meer zouden kunnen functioneren als werknemer. De Wethoudersvereniging heeft ten doel wethouders tijdens het wethouderschap te ondersteunen door onder andere het aanbieden van scholingsactiviteiten. Deze professionalisering kan bijdragen tot het verwerven van competenties die ook de doorstroom naar een andere functie kunnen bevorderen.
De wachtgeldregeling is in 2010 zodanig aangepast dat er o.a. een sollicitatieplicht is ingevoerd en een oud-wethouder niet meer op 50jarige leeftijd kan stoppen met werken. De Wethoudersvereniging steunt deze ontwikkeling van harte. De wachtgeldregeling wordt immers gefinancierd uit gemeenschapsgeld en is bedoeld als sobere en doelmatige overbrugging van het wethouderschap naar een volgende, betaalde functie. Net zoals men het een individuele wethouder overigens niet moet kwalijk nemen dat hij gebruik maakt van een bestaande, nationaal ingevoerde en democratisch tot stand gekomen regeling, zo geldt eveneens dat diezelfde individuele wethouder niet de randen van die bestaande regeling hoeft op te zoeken. Een ieder dient zich bewust te zijn van zijn rol en verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld bij het vinden van een nieuwe baan.
Gezien de bijzondere aard van het vak geldt echter wel terecht de bijzondere regeling zoals we die nu kennen. De Wethoudersvereniging vindt de huidige regeling correct en passend bij de aard en de risico´s van het vak. Ook acht de Wethoudersvereniging het van belang een dergelijke regeling te hanteren om de kwaliteit van bestuurders op voldoende hoog niveau te houden. Zoals gezegd verlaten vele bevlogen wethouders vaak een goed betaalde baan voor de uitoefening ervan. Dit komt ten goede aan de samenleving en daar dient de samenleving ook wat voor over te hebben.
Bent u het eens met dit standpunt? Geef rechts bovenaan uw mening.
Het bestuur van de Wethoudersvereniging
15 maart 2011
Wethoudersvereniging | Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag | Tel: 070-373 8123 | info@wethoudersvereniging.nl | Inloggen