Met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart komt ook het aantreden van de nieuwe Colleges dichterbij. Net als bij eerdere Collegewisselingen worden ook nu weer veel nieuwkomers in het wethoudersvak verwacht. Op basis van ervaringen van hun voorgangers heeft de Wethoudersvereniging een nieuw opleidingenprogramma gemaakt met opleidingen specifiek gericht op nieuwe wethouders, maar ook met een aanbod gericht op doorgaande wethouders. Hun rol en functioneren verandert immers mede door het vertrek van collega’s in het team en de komst van nieuwe wethouders. Daarnaast heeft de Wethoudersvereniging voor beide groepen wethouders een specifiek aanbod, gericht op de persoonlijke rol van de wethouder in de aanstaande decentralisaties.
De ervaring leert dat niet iedere wethouder op de hoogte is van het beleid binnen de gemeente met betrekking tot opleidingsmogelijkheden voor Colleges. De Wethoudersvereniging roept gemeenten dan ook op de wethouder bij de aanstelling te informeren over het beleid zoals is vastgesteld.
Op dit moment is het beleid voor opleidingsmogelijkheden per gemeente sterk verschillend. De Wethoudersvereniging heeft zich ingezet voor een eenduidige regeling hiervoor namelijk ‘redelijke wensen voor opleidingen moeten vergoed worden door gemeenten’. Dit heeft geresulteerd in de nieuwe kaders van het ministerie van BZK voor de categorie bestuurskosten, waarbij rekening moet worden gehouden met kosten van opleidingen voor wethouders.
Naar verwachting treedt deze nieuwe regeling met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2014.
Het gehele opleidingenprogramma treft u hier - klik - Het opleidingenprogramma 2015 is voor alle wethouders in Nederland toegankelijk. Leden krijgen korting op deelname of betalen een kleine bijdrage. Aan een aantal onderdelen kunnen leden zelfs kosteloos deelnemen.
Ga naar het digitale opleidingenprogramma Nederland Wethoudersland>>
Wethoudersvereniging | Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag | Tel: 070-373 8123 | info@wethoudersvereniging.nl | Inloggen