Wijzigingen Appa van kracht

Op 27 februari 2010 zijn de wijzigingen van de ontslaguitkeringen voor wethouders van kracht geworden. De nieuwe regels gelden voor wethouders die na de raadsverkiezingen van 3 maart worden benoemd. Ook burgemeesters ontlenen in het vervolg hun ontslaguitkering aan de dezelfde bepalingen als wethouders. Voor burgemeesters en wethouders is de sollicitatieverplichting ingevoerd. Dat blijkt uit de Staatbladen 72 en 73 die 26 februari zijn verschenen. 

Wethouders die worden benoemd of herbenoemd in de nieuwe colleges zullen na afloop van het wethouderschap niet langer een uitkering ontvangen van maximaal 6 jaar, maar van 4 jaar. Voorwaarde daarvoor is wel dat zij die 4 jaar ook het wethouderschap hebben vervuld. Daarvoor is het nieuw geïntroduceerde loopbaanprincipe van belang: alle nagenoegd aaneensluitende dienstjaren als wethouder, burgemeester, kamerlid, minister, staatssecretaris, gedeputeerde, commissaris van de Koningin, dijkgraag of hoogheemraad tellen daarvoor mee. De tijd als raadslid, statenlid of lid van het algemeen bestuur van een waterschap telt niet mee. Ook voor burgemeesters geldt in het vervolg dat zij bij aftreden een ontslaguitkering ontvangen die maximaal 4 jaar duurt en gebaseerd is op hun politieke loopbaan.

Wanneer een burgemeester of wethouder een loopbaan heeft van 10 of meer nagenoeg aaneensluitende dienstjaren, dan wordt de uitkering verlengd tot het bereiken van de leeftijd van 65 jaar. Daarvoor is wel vereist dat zij op het moment van ontslag 55 (was 50) jaar zijn. 

Overgangsrecht
Er is een overgangsrecht voor wethouders die onmiddellijk aansluitend worden herbenoemd in dezelfde gemeente. Als zij op het moment van herbenoeming 50 jaar of ouder zijn dan blijft voor hen de maximumduur 6 jaar. Als zij een loopbaan hebben van 10 of meer jaren, dan blijft voor hen ook de verlenging tot 65 jaar bestaan. 

Sollicitatieplicht
Alle burgemeesters en de wethouders die in de nieuwe colleges worden benoemd of herbenoemd hebben na afloop van hun ambt een sollicitatieplicht tot 65 jaar. Voor de uitvoering daarvan bereidt de minister van BZK een regeling voor. De sollicitatieplicht begint drie maanden na het aftreden. 

Planmatige begeleiding
Parallel aan de sollicitatieplicht kunnen burgemeesters en wethouders ook verplicht worden deel te nemen aan planmatige begeleiding. Overigens kan dat ook op eigen verzoek. Verplichte planmatige begeleiding komt volledig voor rekening van de gemeente; vrijwillige begeleiding tot 20% van het laatstgenoten inkomen.

Ook waarnemende burgemeesters
Degenen die door de commissaris van de Koningin gedurende meer dan dertig dagen onafgebroken zijn belast met de waarneming van het burgemeesterschap ontvangen eveneens een ontslaguitkering. De duur daarvan is gelijk aan de duur van de waarneming.

Heeft u vragen over uw rechtspositie?

Wethoudersvereniging | Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag | Tel: 070-373 8123 | info@wethoudersvereniging.nl | Inloggen